Օրգանիզմի ուժերը վերականգնող ըմպելիք
30.11.2022
Օրը մեկ խնձոր և բժշկի կարիք չեք ունենա, – ասում են բրիտանացիները։
Խնձորը, թերևս, ամենատարածված դիետիկ սնունդն է: Այն հասանելի է տարվա ցանկացած եղանակի: Միջին չափի խնձորը պարունակում է մոտ 40-50 կալորիա: Չնայած դրան, բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս «նստել» միայն խնձորի վրա և խորհուրդ չեն տալիս մոնոդիետաները։
Խնձորը նորմալացնում է մարսողական համակարգը.
Խնձորը 80%-ով բաղկացած է ջրից, մնացած 20%-ը բջջանյութ է, որը լավացնում է մարսողությունը և նվազեցնում աղիքային խանգարումների հավանականությունը:
Նվազեցնում է խոլեստերինը. Խնձորը պարունակում է պեկտին, որն օգնում է օրգանիզմից
հեռացնել ավելորդ խոլեստերինը։ Նվազեցնում է անոթների խցանման և սրտի կաթվածի հավանականությունը։
Բացի խոլեստերինից, պեկտինը օրգանիզմից «հեռացնում
է» նաև թունավոր նյութերը (կապար, մկնդեղ, սնդիկ)։
Պաշտպանում է ուռուցքներից. Խնձորում պարունակվող ֆլավոնոիդներն ու պոլիֆենոլները
իսկապես ունեն հակաուռուցքային ազդեցություն։
Բարձրացնում է իմունիտետը. Խնձորի մեջ հայտնաբերված վիտամին C-ն ամրացնում է իմունային համակարգը։ Բացի այդ, բազմաթիվ հետազոտություններ ցույց են տվել, որ խնձորը պաշտպանում է բրոնխո-թոքային համակարգը, մասնավորապես, օդում պարունակվող վնասակար կեղտից և ծխախոտի ծխից։
Լրացնում է երկաթի պակասը. Խնձորում երկաթը որոշ չափով ավելի քիչ է, քան մյուս
մթերքներում (նույն նուռը, կարմիր միսը), սակայն խնձորն օգնում է դրա ակտիվ կլանմանը։
Հագեցնում է։ Բջջանյութը, որով հարուստ է խնձորը, օգնում է արագ հագեցնել քաղցը,
բայց ամենակարևորը՝ խնձորն օգնում է սննդի որակյալ մարսմանը և կանխում ածխաջրերի վերածումը
ճարպերի՝ նպաստելով քաշի կորստին։
Մաքրում է ատամները. Պեկտինները, որոնցով հագեցած է խնձորի միջուկը, ունեն մանրէասպան
հատկություն և կարող են բառացիորեն ապահովել բերանի խոռոչի սանիտարական մաքրումը։ Խնձորի
կոշտ կեղևը նաև մերսում և ամրացնում է լնդերը՝ խթանելով արյան շրջանառությունը։
Պաշտպանում է ավիտամինոզից։ Խնձորը վիտամինների և հանքանյութերի յուրահատուկ համալիր
է։ Բացի C վիտամինից, դրանք պարունակում են A, K, E և B խմբի վիտամիններ, պղինձ, ցինկ,
քրոմ, երկաթ, յոդ, ֆտոր, սելեն և մակրոէլեմենտներ՝ մագնեզիում, կալցիում, ֆոսֆոր, կալիում,
քլոր, ծծումբ: Խնձորն ամրացնում է սրտանոթային
համակարգը, նորմալացնում է նյարդային համակարգի աշխատանքը, կայունացնում է մկանների
աշխատանքը, բարելավում է մարսողական համակարգի աշխատանքը և ամրացնում իմունային համակարգը։
Օգնում է լյարդին: Բացի այն, որ պեկտինները նվազեցնում են խոլեստերինը, նաև օգնում
են լյարդին։ Խնձորի մեջ պարունակվող քլորոգենաթթուն օրգանիզմից հեռացնում է օքսալաթթուն,
որի չափազանց մեծ քանակությունը կարող է առաջացնել երիկամների և միզուղիների խանգարումներ:
Օգնում է ազատվել սթրեսից. Ի վերջո, խնձոր պարզապես համեղ: Թարմ պատրաստված խնձորի
շառլոտկայի բույրը կարող է ստիպել ձեզ մոռանալ բոլոր խնդիրների մասին, իսկ խնձորի թեյը
կհանգստացնի և կօգնի ձեզ քնել:
Թարգմանությունը՝ Infolife.am-ի
21.02.2023 Դիտված : 455
17.02.2023 Դիտված : 446
17.02.2023 Դիտված : 414
13.02.2023 Դիտված : 406