Կոճապղպեղը նոսրացնում է արյունը, լավացնում շրջանառությունը, նվազեցնում է արյան մակարդման վտանգը։
Կոճապղպեղի հատկությունները մարդուն հայտնի են ավելի քան 5 հազար
տարի: Ծննդավայրը համարվում է Հարավարևելյան Ասիան: Այժմ բույսը մշակվում
է Հնդկաստանում, Չինաստանում, Ավստրալիայում և այլ երկրներում: Կոճապղպեղն
այնքան թանկարժեք էր, որ
այն օգտագործում էին որպես դրամական միավոր։
Աստիճանաբար ի
հայտ եկան կոճապղպեղի բուժիչ հատկությունները,
այն սկսեցին նշանակել սննդային թունավորումներով
ու վարակներով հիվանդներին։ Կոճապղպեղը օգնեց հաղթահարել ազնվական մարդկանց առատ խնջույքների
հետևանքները: Կոճապղպեղը նոսրացնում է արյունը, լավացնում
շրջանառությունը, նվազեցնում է արյան մակարդման վտանգը։
Մրսածության դեպքում կոճապղպեղը
նվազեցնում է քթի հոսքը և վիտամին C և B վիտամինների բարձր պարունակության շնորհիվ
ակտիվացնում է իմունային համակարգը: Կոճապղպեղի, կիտրոնի, մեղրի, դարչինի
և մեխակի
համադրությամբ ըմպելիքը հիանալի տաքացնում է մարմինը,
պայքարում է դողէրոցքի, սրտխառնոցի և մրսածության դեմ:
Թարգմանությունը՝ infolife.am-ի