Օրգանիզմի ուժերը վերականգնող ըմպելիք
30.11.2022
Ձուն, հատկապես սպիտակուցը, համարվում է իդեալական մթերք։ Ձվի սպիտակուցը հարուստ է այն բոլոր անհրաժեշտ ամինաթթուներով, որոնք մեր օրգանիզմն ի վիճակի չէ ինքնուրույն արտադրել:
Հավի ձվի առավելություններն են մեծ քանակությամբ սպիտակուցները, ճարպերը, ածխաջրերը, վիտամինները և հանքանյութերը, որոնք հեշտությամբ ներծծվում են օրգանիզմի կողմից:
Որոշ մարդիկ կարծում են, որ ձվի օգտագործումը պետք է սահմանափակվի, քանի որ ձվի բաղադրության մեջ առկա մեծ քանակությամբ հագեցած ճարպը և խոլեստերինը կարող են հանգեցնել անոթների վիճակի վատթարացման։
Այնուամենայնիվ, հետազոտությունները ցույց են տվել, որ ձու ուտելը կապված չէ արյան մեջ խոլեստերինի ավելացման հետ: Ավելին, ձուն օգնում է նվազեցնել կաթվածների, սրտանոթային հիվանդությունների և առողջական այլ խնդիրների ռիսկը։ Բժիշկները կարծում են, որ հավի ձուն վնասակար է միայն ալերգիայի կամ անհատական անհանդուրժողականության դեպքում։
Ձվի առավելությունները տղամարդկանց համար
Հավի ձուն որակյալ սպիտակուցների և ամինաթթուների հիանալի աղբյուր է, որն օգնում է մկանների ձևավորմանը, ուստի ձուն պետք է ներառել սպորտով զբաղվող տղամարդկանց սննդակարգում: Բացի այդ, ձու ուտելն օգնում է պահպանել հյուսվածքների ամբողջականությունը, ակտիվացնել ուղեղի աշխատանքը, իջեցնել արյան ճնշումը և պահպանել տեսողությունը:
Ձվի առավելությունները կանանց համար
Ձվի անհավանական սննդային արժեքի և համեմատաբար ցածր կալորիականության շնորհիվ այն օգնում է ազատվել ավելորդ քաշից։ Եթե դուք դիետա եք պահում, կարող եք առանց վախի ձու ուտել և չանհանգստանալ կազմվածքի համար: Եփած ձուն դրական ազդեցություն ունի նյարդային համակարգի աշխատանքի վրա, օգնում է պայքարել դեպրեսիայի, նյարդային հյուծվածության և քրոնիկական հոգնածության դեմ: Ձվի ակտիվ բաղադրիչները վերականգնում են առողջ մազերը և մաշկը։ Բացի այդ, ձուն կարող է զգալիորեն նվազեցնել կրծքագեղձի ուռուցքների առաջացման վտանգը։
Քանի՞ ձու կարող են ուտել երեխաները:
Ձուն շատ օգտակար է աճող օրգանիզմի համար։ Ձվի սպիտակուցը պարունակում է ամինաթթուներ, որոնք օգտակար են բջիջների աճի, ուղեղի աշխատանքի բարելավման և ուժեղ իմունիտետի համար: Դեղնուցը պարունակում է հագեցած և պոլիչհագեցած ճարպաթթուներ, որոնք նպաստում են երեխայի աճին, ամրացնում մազերը և եղունգները։ Լեցիտինը նորմալացնում է նյութափոխանակությունը, խոլինը բարելավում է հիշողությունը, վիտամին D-ն պահպանում է ոսկորների առողջությունը։ Բժիշկները խորհուրդ են տալիս 6-7 ամսականից երեխաների սննդակարգ մտցնել հավի ձուն։
Որքա՞ն հաճախ կարող են երեխաները ձու ուտել: Եթե երեխան ալերգիա չունի ձվի նկատմամբ, օրական սպառման չափը կազմում է 2 հատ։
Դիետոլոգները վստահ են, որ նախաճաշին օրական երկու հավի ձու ուտելը նորմալ է համարվում նաև մեծահասակի համար։
Հավի ձուն պարունակում մարդու համար անհրաժեշտ հետևյալ նյութերը.
• նիացին – անհրաժեշտ է ուղեղի սնուցման և սեռական հորմոնների արտադրության համար;
• վիտամին K – ապահովում է արյան մակարդումը;
• խոլին – նպաստում է ճարպային նյութափոխանակությանը, բարելավում է հիշողությունը;
• լեցիտին – անհրաժեշտ է նյարդային և ուղեղային հյուսվածքների սնուցման համար;
• լիզոզիմ – ունի հակաբակտերիալ և հակավիրուսային ազդեցություն
• ինչպես նաև վիտամիններ A, E, D, K, B1, B2, B6, B12, ռետինոլ, կալցիում և երկաթ, բիոտին և ֆոլաթթու:
Եփած ձվի սպիտակուցը ներծծվում է 97-98%-ով, աղիներում թափոններ չի թողնում, իսկ ստամոքսի վրա ունի տեղային բուժիչ ազդեցություն։ Հում սպիտակուցը ավելի դժվար է մարսվում, բայց ավելի արդյունավետ է ստամոքսի թթվայնությունը նվազեցնելու համար։
Հարյուր հազարավոր մարդկանց սննդակարգն ուսումնասիրելուց հետո գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ ձվի ամենօրյա օգտագործումը կապված չէ խոլեստերինային խնդիրների կամ սրտի հիվանդության հետ: Ընդհակառակը, կան ուսումնասիրություններ, որոնք ցույց են տալիս, որ ձու ուտելը նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների ռիսկը։ Իսկ օրական 1-ից ավելի ձու ուտելու դեպքում մարդու օրգանիզմում խոլեստերինի ավելացման մասին խոսակցությունները առասպել են։
15.03.2023 Դիտված : 924
13.02.2023 Դիտված : 849
21.02.2023 Դիտված : 845
17.02.2023 Դիտված : 754