Օրգանիզմի ուժերը վերականգնող ըմպելիք
30.11.2022
Լոբին հեշտությամբ մարսվող սպիտակուց է։ Այն մսի հիանալի այլընտրանք է բուսակերների և պահքի հետևորդների համար։ Կարմիր լոբին պարունակում է մինչև 25% սպիտակուց, որը սննդային արժեքի առումով չի զիջում մսի սպիտակուցին։ Բացի այդ, լոբու սպիտակուցը կլանվում է 70-80%-ով։
Կարմիր լոբին պարունակում է նյութեր, որոնք ճնշում են ախորժակը, ինչպես նաև կանխում են արագ ածխաջրերի կլանումը, այդպիսով նվազեցնելով օրգանիզմ մտնող կալորիաների քանակը։
Կարմիր լոբու մեջ պարունակվող արգինինն ունենալով ինսուլինանման ազդեցություն, ինչը նպաստում է արյան մեջ շաքարի մակարդակի իջեցմանը և նվազեցնում է շաքարախտի զարգացման ռիսկը։
Կարմիր լոբին պարունակում է մեծ քանակությամբ մանրաթել։ Բուսական մանրաթելերը բարենպաստ ազդեցություն ունեն մարսողական համակարգի վրա՝ օգնելով մաքրել աղիքները և հեռացնել թափոններն ու տոքսինները։ Մեկ բաժակ լոբին բավարարում է օրգանիզմի մանրաթելի օրական պահանջը։
Կարմիր լոբու մեջ պարունակվող ծծումբը դրական ազդեցություն ունի անձեռնմխելիության վրա և մեծացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը վարակների նկատմամբ։ Հակաօքսիդանտային հատկությունները արագացնում են տոքսինների վերացումը և նաև բարելավում են իմունային համակարգը։
Լոբին պարունակում է բազմաթիվ կարևոր սննդանյութեր օրգանիզմի համար։ Կարմիր լոբին ռեկորդակիր է ալյումինի, բորի, կալիումի, կալցիումի, մագնեզիումի և պղնձի առկայությամբ։ Այն նաև պարունակում է մեծ քանակությամբ ծծումբ, ֆոսֆոր և երկաթ։ B վիտամինները, ինչպես նաև C, E, K և էական ամինաթթուները անհրաժեշտ են օրգանիզմի բնականոն գործունեության համար։
Կարմիր լոբին ունի նաև վնասակար հատկություններ
Լոբին չպետք է ուտել հում վիճակում, քանի որ դա կարող է թունավորում առաջացնել։ Հում լոբին պարունակում է թունավոր նյութեր, որոնք հեշտությամբ չեզոքացվում են ջրում թրջելով կամ որևէ ջերմային մշակման միջոցով։
Պոդագրայով հիվանդները պետք է սահմանափակեն լոբու օգտագործումը։ Այն պարունակում է պուրիններ կոչվող նյութեր։ Երբ դրանք քայքայվում են, արտազատվում է միզաթթու, ինչը մարդկանց երիկամները չեն կարողանում հեռացնել։ Միզաթթվի բարձր մակարդակը կարող է հանգեցնել պոդագրայի։ Բացի այդ, տարեցները, երեխաները և ստամոքսի ու աղիքային հիվանդություններով տառապող մարդիկ պետք է զգույշ լինեն լոբի ուտելիս։ Լոբի ուտելուց հետո մարսողական խնդիրները կարող են հանգեցնել փքվածության և գազերի առաջացման։ Այս մթերքը երկար ժամանակ է պահանջում մարսվելու համար, ուստի խորհուրդ չի տրվում լոբի ուտել քնելուց կարճ ժամանակ առաջ, որպեսզի ստամոքսում ծանրության զգացողություն չառաջանա։
15.03.2023 Դիտված : 981
21.02.2023 Դիտված : 911
13.02.2023 Դիտված : 900
17.02.2023 Դիտված : 808