Օգտակար

Նուռ ուտելու 5 պատճառ

12.09.2024

Նուռ ուտելու 5 պատճառ

Նուռն անվանում են «աստվածների սնունդ»։ Այն ոչ միայն ամրապնդում է առողջությունը, այլև կանխում է մի շարք հիվանդություններ։ 


Մեկ նուռը պարունակում է մարդուն անհրաժեշտ վիտամինների օրական չափաբաժնի մոտ 40 տոկոսը, բայց այն չի կարելի չարաշահել։

 


Նռան հատիկները պարունակում են վիտամին С, Р, B6 և В12։ Վիտամին C-ն, ինչպես հայտնի է, ամրացնում է դիմադրողականությունը։ Վիտամին Р-ն դրական ազդեցություն ունի արյունատար անոթների վրա։ B6-ն ամրացնում է նյարդային համակարգը, իսկ B12-ը նպաստում արյան վերականգնմանը։

 

Նռան հյութը հարուստ է բուսական թթուներով՝ լիմոնաթթու, խնձորաթթու, գինեթթու, թրթնջկաթթու, սաթի թթու։ Դրանց շնորհիվ այն գրգռում է ախորժակը և ստամոքսի ցածր թթվայնության դեպքում օգնում նյութափոխանակությանը։

Նռան հյութը հակացուցված է ստամոքսի խոցային հիվանդության և բարձր թթվայնությամբ ուղեկցվող գաստրիտի դեպքում։

 

Նուռը նաև բարձրացնում է հեմոգլոբինը։

Նռան ամենահայտնի հատկությունը անեմիայի դեմ պայքարն է։ Անեմիայի դեպքում անհրաժեշտ է խմել նռան նոսրացված հյութը կես բաժակ օրական 3 անգամ՝ ուտելուց 30 րոպե առաջ 2 ամիս շարունակ։

Նվազեցնում է արյան ճնշումը

Նռան հատիկները շատ նրբորեն նվազեցնում են արյան ճնշումը հիպերտոնիկ հիվանդների մոտ: Իսկ նռան չորացրած թաղանթները թեյի մեջ կօգնեն հանգստացնել նյարդային համակարգը, ազատվել անհանգստությունից և բարելավել գիշերային քունը։

 

Նուռը բարձրացնում է հորմոնների ակտիվություն

Նռան հատիկները պարունակում են յուղեր, որոնք վերականգնում են օրգանիզմում հորմոնալ հավասարակշռությունը։

Փոխարինում է ինսուլինին

Նռան պտուղները այն քիչ քաղցր մրգերից են, որոնք ոչ միայն ընդունելի են, այլեւ օգտակար են դիաբետով հիվանդների համար։

Բուժում է մաշկը

Յուղոտ մաշկի, ակնեի կամ թարախային ցանի ժամանակ կարագով կամ ձիթապտղի յուղով թեթև տապակած, մանրացված նռան կեղևից դիմակ պատրաստեք։

 

Թարգմանությունը՝ infolife.am-ի

0

TAG: Օգտակար, նուռ, վիտամիններ, հորմոններ, ճնշում, ինսուլին, դիաբետ

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ

Կարկադեի օգտակար հատկությունները
Օգտակար

Կարկադեի օգտակար հատկությունները