Կարմիր մթերքների օգտակարության մասին

 

Գիտեք, թե ինչու է կարևոր սննդակարգում ունենալ կարմիր գույնի մթերքներ։


 

 Բազուկ, կարմիր պղպեղ, լոլիկ, բողկ, կարմիր գազարի տեսակներ,  ձմերուկ, կարմիր խնձոր, կեռաս, նուռ, կարմիր սալոր, լոռամիրգ, կարմիր հաղարջ, ելակ, ազնվամորի, պապրիկա, սումախ, չիլի և այլն: Այս բոլոր կարմիր մթերքները ակտիվացնում են լյարդը և փայծաղը, նպաստում են արյունաստեղծ գործընթացներին, արյան շրջանառությանը, ամրապնդում են սրտի մկանները և ունեն հզոր հակաքաղցկեղային հատկություններ:


Կարմիր մթերքները օգտակար են երկաթի դեֆիցիտի և մարսողական խնդիրների դեպքում՝ օգնում են հեռացնել վնասակար նյութերը և ունեն աշխուժացնող, ջերմացնող ազդեցություն։


Սննդամթերքի կարմիր գույնը ապահովում է ամենահզոր հակաօքսիդանտը՝ լիկոպենը։ Դրա հատկություններից մեկն ազատ ռադիկալների դեմ պայքարն է, ինչպես նաև ենթադրվում է, որ այն ունի որոշակի հակաքաղցկեղային ազդեցություն: Ջերմային մշակումը ոչ միայն չի ոչնչացնում այս նյութը, այլեւ նույնիսկ մեծացնում է դրա յուրացման մատչելիությունը։


Մեկ այլ հակաօքսիդանտ, որը պարունակում է կարմիր սննդամթերքը ֆենոլն է։ Սա հիանալի օգնական է սթրեսի և երկարատև դեպրեսիայի դեմ պայքարում։


Կարմիր մթերքներում պարունակվող ֆլավոնոիդները պատասխանատու են լավ տեսողության և հիշողության համար։


Թարգմանությունը՝ infolife.am-ի


 

0

TAG: Օգտակար, կարմիր, մթերք, բազուկ, պղպեղ, հակաօքսիդանտ, լյարդ, փայծաղ

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ

Կարկադեի օգտակար հատկությունները
Օգտակար

Կարկադեի օգտակար հատկությունները