Օրգանիզմի ուժերը վերականգնող ըմպելիք
30.11.2022
Դդմի հայրենիքը Մեքսիկան է, որտեղ այն սկսել է մշակվել մ.թ.ա. 5 հազար տարի: Հնագետները պնդում են, որ Պերուում դդում են աճեցրել նույնիսկ եգիպտացորենի մշակումից առաջ։
Դդումն ունի բազմաթիվ օգտակար հատկություններ՝ լավացնում է մարսողությունը, նվազեցնում է խոլեստերինը, թեթևացնում է այտուցը, նորմալացնում է նյութափոխանակությունը։ Օգնում է վերացնել սրտխառնոցը ծովախտի և տոքսիկոզի ժամանակ, օգտակար է սիրտ-անոթային համակարգի, լյարդի և երիկամների հիվանդությունների դեպքում։ Բոլորը քաջատեղյակ են ինչպես դդմի, այնպես էլ դդմի սերմերի հակահելմինտիկ հատկությունների մասին: Դդմի միջուկը հիանալի բուժում է վերքերը։ Այս բանջարեղենը բարենպաստ ազդեցություն է ունենում նյարդային համակարգի վրա՝ սերմերը խթանում են ուղեղի գործունեությունը, միջուկն օգնում է նևրոզներին, իսկ հյութը՝ անքնությանը։
Հասած, չփչացած դդումն անվնաս է, բայց կան հակացուցումներ։ Դդմի հյութը հակացուցված է ստամոքս-աղիքային խանգարումներով, ստամոքսի հիվանդություններով, ցածր թթվայնությամբ և շաքարախտով տառապողներին։ Տապակած դդումի սերմերը նպաստում են հոդերի մեջ աղի կուտակումների առաջացմանը և ատամի էմալի քայքայմանը: Հում սերմերը վնասակար են գաստրիտով հիվանդների համար։
Դդումը տարբեր տեսակի օգտակար նյութերի մի ամբողջ պահեստ է՝ սպիտակուցներ, պեկտին, շաքար, մանրաթել, կարոտին, ֆիտին, մագնեզիում, կալիում, երկաթ, կոբալտ, ֆոսֆոր, կալցիում, պղինձ, և իհարկե, վիտամիններ՝ A, C, D, E, PP և B։ Դմի սերմերը պարունակում են մեծ քանակությամբ ճարպեր և եթերայուղեր։
Դդումը օրգանիզմը մաքրող, հեղուկը հեռացնող, մարսողությունը լավացնող, միզամուղ միջոց է։ Այն օգտագործվում է թերապևտիկ դիետիկ ծրագրերում, բարելավում է տեսողությունը, նյութափոխանակությունը, կարգավորում հիպերտոնիան և տուբերկուլյոզը: Այն նաև արդյունավետ է քաղցկեղի կանխարգելման համար։
Դդումը թույլատրվում է օգտագործել ինչպես երեխաներին, այնպես էլ մեծահասակներին։ Պետք է խուսափել միայն այն դեպքում, եթե ունեք անհանդուրժողականություն դդմի նկատմամբ:
Պետք է սահմանափակեն կամ հանեն դդումը իրենց սննդակարգից նրանք, ովքեր ունեն շաքարային դիաբետի ծանր ձև, բարձր գլիկեմիկ ինդեքս։ ստամոքսահյութի թթվայնության նվազում, գաստրիտ, ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ, աղիքային կոլիկ, փքվածություն։
Դդումն օգտակար է լյարդի համար, նորմալացնում է լեղուղիների անցանելիությունը, խթանում է բջիջների վերարտադրությանը, բարելավում է նյութափոխանակությունը, աղիների վիճակը։
Դդմի մեջ պարունակվող կալցիումը և մագնեզիումը ամրացնում են սրտի մկանները և նվազեցնում արյան ճնշումը: Սերմերը կանխում են սրտի կորոնար հիվանդությունը։ Վիտամին K-ն մասնակցում է թրոմբոցիտների ձևավորմանը՝ ազդելով արյան մակարդման վրա՝ նվազեցնելով անեմիայի վտանգը։
Դդմով ուտեստներն օգտակար են ցանկացած փոքրիկի համար, եթե չկան հակացուցումներ։
Դդումը օգտակար է նաև տղամարդկանց համար։ Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ ցինկ, որը կարևոր է վերարտադրողական համակարգի համար, քանի որ այն ուժեղացնում է սպերմատոգենեզը:
Դդմի օգտագործումը նվազեցնում է ցիստիտը, պիելոնեֆրիտը , դաշտանադադարի ժամանակ դրա բացասական ազդեցությունը։ Խորհուրդ է տրվում նաև անպտղության կանխարգելման նպատակով։ Դդմի յուղն օգտակար է արգանդի վզիկի էրոզիայի և բորբոքման համար։ Մաստոպաթիայի դեպքում խորհուրդ են տրվում դդմի թրջոցներ։
Բացի այդ, կանայք կարող են ներառել դդումն իրենց ամենօրյա սննդակարգում, քանի որ այն օգնում է պահպանել հանգստությունը, վերացնում է հոգնածությունը, ամրացնում է եղունգներն ու մազերը, մաքրում է մաշկը պզուկներից։ Հակաօքսիդանտ հատկությունները նպաստում են երիտասարդացմանը: A և E վիտամինները կանխում են առաջին կնճիռների առաջացումը, երկաթը դրական է ազդում դեմքի մաշկի վրա։
Հղի կանանց համար հում դդմի միջուկը կամ թարմ հյութը շատ արժեքավոր է: Դրանք վիտամինների աղբյուր են և օգնում են տոքսիկոզին։ Դդմի թուրմը կիտրոնի հյութով կօգնի հանգստացնել փսխման ռեֆլեքսը։
Դդումը բավականին ցածր կալորիականությամբ մթերք է 100 գրամ հումքի մեջ կա ընդամենը 28 կկալ: Իհարկե, դդումի կալորիականությունը մեծանում է, երբ այն եփվում է, դա կախված է նրանից, թե ինչպես եք պատրաստում մթերքը։
Եթե այն պատրաստում եք ջեռոցում, ապա դրա կալորիականությունը գործնականում կմնա նույնը, բայց եթե դդումից պատրաստեք շիլա կաթի մեջ, անգամ եթե կարագ ավելացնեք, ապա կալորիականությունը կնվազի:
Դդումից առավելագույն հնարավոր բուժիչ ազդեցություն ստանալու համար անհրաժեշտ է ճիշտ ընտրել այն։
«Ճիշտ» դդումը միագույն է, առանց վնասվածքների։ Ամենաքաղցրը
երկարավուն դդումներն են՝ կարմիր-նարնջագույն միջուկով։
17.02.2023 Դիտված : 867
13.02.2023 Դիտված : 799
21.02.2023 Դիտված : 766
17.02.2023 Դիտված : 703