Օրգանիզմի ուժերը վերականգնող ըմպելիք
30.11.2022
Աղը բաղկացած է երկու հանքանյութերից՝ նատրիումից և քլորիդից, ինչպես նաև առողջության համար կարևոր դերակատարում ունեցող փոքր նյութերից։ Աղը կարևոր է օրգանիզմի բազմաթիվ գործառույթների համար,
Աղի վնասը
Կարևոր է իմանալ օրգանիզմի առանձնահատկությունները։ Որոշ մարդկանց վրա աղի պարունակությամբ սննդակարգը չի ազդում, իսկ մյուսների մոտ կարող է առաջանալ հիպերտոնիա կամ փքվածություն: Մարդկանց երկրորդ կատեգորիան համարվում է աղի նկատմամբ առավել զգայուն։
Աղի ավելցուկը հանգեցնում է այտուցների և խաթարում է ներքին օրգանների աշխատանքը, բարձրացնում է Ճնշումը, նեղացնում արյան անոթները, ինչը մեծացնում է արյան շրջանառության համակարգի ծանրաբեռնվածությունը:
Հիպերնատրեմիան նատրիումի ավելցուկն է, որի ախտանշաններն են սպազմը, քնկոտությունը, ինտենսիվ ծարավը և նույնիսկ էպիլեպտիկ նոպաները: Աղը կախվածություն է: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ այն խթանում է ուղեղը այնպես, ինչպես թմրանյութերը:
«Մեծահասակների համար աղի օրական ընդունումը 5-6 գ է (լիքը թեյի գդալ): Տարեցները և հղի կանայք սովորաբար պահանջում են ավելի քիչ աղ, քանի որ նրանք հակված են այտուցների, զարկերակային հիպերտոնիայի:
Ընդունված է, որ աղը բարելավում է սննդի համը։ Սակայն հետազոտությունները նաև հակառակն են հուշում. աղի չափից ավելի օգտագործումը աղավաղում է համի ընկալումը և նվազեցնում ընկալիչների զգայունությունը։ Պարզվում է, որ այս մթերքը մի կողմից կենսական նշանակություն ունի օրգանիզմի համար, բայց մյուս կողմից՝ կարող է զգալի վնաս պատճառել։
Հակացուցումներ
Աղի ամբողջական վերացման վերաբերյալ առաջարկություններ չկան։ Նատրիումը անհրաժեշտ է օրգանիզմի համար։ Առանց դրա հյուսվածքների և բջիջների ճնշումը խաթարվում է, բջջի և միջբջջային միջավայրի միջև նյութափոխանակությունը խանգարվում է, երիկամներում ֆիլտրումը նվազում է, և մակերիկամների աշխատանքը կարող է տուժել: Կան մարդկանց կատեգորիաներ, ովքեր պետք է սահմանափակեն իրենց սննդակարգում աղը: Առաջին հերթին դրանք զարկերակային հիպերտոնիայով, երիկամային հիվանդությամբ, սրտի անբավարարությամբ, ինչպես նաև այտուցվածության համախտանիշ ունեցող մարդիկ են։ Նույնիսկ եթե այտուցը պայմանավորված է այլ պատճառներով, օրինակ՝ սպիտակուցի խիստ անբավարարությամբ, ավելցուկային աղը կնպաստի հեղուկի պահպանմանը: Ուստի կարևոր է սահմանափակել դրա քանակը։
Արդեն նշեցինք, որ աղը ջուր է պահում օրգանիզմում։ Եթե սննդակարգում այն չափազանց շատ է, կարող են առաջանալ գլխացավեր և արյան ճնշման բարձրացում: Աղի պակասն էլ իր հերթին առաջացնում է թուլության, արյան ցածր ճնշում, ինչպես նաև գլխացավեր։
«Նախքան ձեր սննդակարգում աղի քանակությունը նվազեցնելը, դուք պետք է հասկանաք, թե որքան եք ուտում: Եթե դուք ակտիվորեն զբաղվում եք սպորտով, շատ եք քրտնում, ինչպես նաև շոգ եղանակին, աղի ընդունման մակարդակը կարող է մի փոքր աճել՝ էլեկտրոլիտների կորուստները փոխհատուցելու անհրաժեշտության պատճառով: Մի մոռացեք պատրաստի մթերքներում ավելացված աղի մասին։ Եթե ճաշ պատրաստելու ընթացքում շատ աղ եք ավելացնում ձեր կերակուրին, հետո կրկին աղ եք ավելացնում և օգտագործում եք աղ պարունակող այլ մթերքներ, ապա մեծ է հավանականությունը, որ աղը ձեր սննդակարգում չափազանց շատ է:
Սկսեք սնվել հիմնականում տնական կերակուրներով և աղ մի ավելացրեք ափսեի մեջ։
Նվազագույնի հասցրեք, կամ ավելի լավ է, ամբողջությամբ վերացրեք ձեր սննդակարգից վերամշակված մսամթերքը, չիպսերը, աղի նախուտեստներն ու աղի ընկույզները։ Պահածոյացված մթերքներին աղ մի՛ ավելացրեք։
Եզրակացություն
Աղը մարդու կյանքում կարևոր տարր է, և դրա կարևորությունը չի կարելի թերագնահատել ու գերագնահատել: Այնուամենայնիվ, ինչպես ցանկացած ապրանքի դեպքում, աղի սպառման մեջ անհրաժեշտ է պահպանել չափավորություն։
17.02.2023 Դիտված : 867
13.02.2023 Դիտված : 799
21.02.2023 Դիտված : 766
17.02.2023 Դիտված : 703